Dog er det de færreste danskere, der har styr på, hvilken gruppe kartoflen tilhører. I undersøgelsen svarer 69 pct. af danskerne nemlig, at kartoflen er en grøntsag, hvilket ifølge Line Damsgaard, der er ernæringsekspert hos Landbrug & Fødevarerforkert, er forkert.
»Botanisk set er kartoflen en rodfrugt ligesom rødbeden og guleroden, men ernæringsmæssigt er den faktisk ikke en grøntsag. Det skyldes, at kartoflen har et lavere indhold af bioaktive plantestoffer og et højere indhold af stivelse end andre rodfrugter, men kartoflen har uden tvivl stadig stor næringsværdi,« forklarer hun.
Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser desuden, at hver femte dansker tror, at ris og pasta er lige så sundt som kartofler, hvilket ifølge Line Damsgaard ikke er tilfældet.
»I mange hjem har man det med at sidestille kartoflen med ris og pasta, når der skal laves mad. Men kartoflen er langt sundere end både ris og pasta – også efter kogning,«
Flertallet af danskerne tror, at kartoflen er en grøntsag