Rakitis er vendt tilbage pga. computere og dårlige madvaner
Siden blev sygdommen så godt som udryddet i den vestlige verden, men nu er den vendt tilbage til Storbritannien. Denne gang skal årsagen ikke findes i ringe adgang til D-vitaminkilder i kosten eller beklumrede og mørke baggårde. I dag skal årsagen findes i børnenes mangel på udeliv, fordi computeren, iPad’en m.v. tager tiden, dårlige kostvaner samt forældrenes overdrevne frygt for hudkræft. Forældrene smører deres børn ind i et tykt lag solcreme og forhindrer dermed kroppen i at danne D-vitaminer med hjælp fra solens stråler.
Sådan undgås engelsk syge
Der er endnu ingen meldinger om øget forekomst af rakitis blandt danske børn i puberteten, men når det sker i Storbritannien, skal vi nok belave os på, at det også kan ske her.
Forebyggelse er udetid i solen året rundt, masser af D-vitaminer i kosten, herunder fed fisk, kød, fedtstoffer som smør og olie, æg, ost og mælk. Og så skal vi måske være knap så kræftforskrækkede i sommerhalvåret. Når først vinterblegheden er erstattet af en lys, brun glød, behøver huden ikke nødvendigvis store mængder af solcreme. Det vigtigste er, at huden ikke bliver skoldet.
Rakitis er ikke en farlig sygdom
Endelig kan rakitis dog også skyldes andet end for lidt sol og for lidt fisk. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og optagelsen af vitaminet kan forstyrres af en tarmsygdom som cøliaki, hvor tarmens evne til at optage fedt fra kosten er forringet.
Hvis et barn har fået konstateret rakitis, vil to til fire måneders D-vitamintilskud være nok til at rette op på vitaminmangelen. Hvis barnet har udviklet hjulbenethed eller andre defekter, vil det almindeligvis rette sig i løbet af nogle få år.
Engelsk syge er vendt tilbage