Med en gæld på to millioner kroner, en stærkt bevægelses-nedsættende rygskade og en så anstrengt økonomi, at der blot var sølle seks kroner til overs, da alle regninger var betalt i dagene efter 1. november, er det godt med en optimistisk livsindstilling og en kreativ måde at tænke og agere på i hverdagen.
Heldigvis har Per Hermansen disse egenskaber som en stødpude mod de daglige ryg- og lommesmerter, som ikke gør det nemmere at være sygemeldt kontanthjælpsmodtager med to børn – Tim på otte, der bor fast hos sin far, og Isabella på seks år, der bor hos sin mor og er hos sin far hver anden weekend.
– Når folk spørger, hvad jeg laver, og jeg svarer, at jeg er på kontanthjælp, vender mange ryggen til og bliver tavse. Det er åbenbart tabu at være i en svær situation.
– Fordelen ved det er, at det er blevet nemmere at sortere rygklappere fra rigtige venner, siger Per Hermansen, der har været sygemeldt siden 2015, og som indrammer sin og børnenes hverdag i en lejebolig i Broby på Sydfyn.
Altid mad i fryseren
Den 37-årige far til to, der blev skilt fra børnenes mor for fire år siden, er, trods sine rygproblemer, ikke indstillet på at blive pensionist i en så tidlig alder.
– Jeg vil gerne ud i et fleksjob, hvor man mærker, at man gør nytte samtidig med, at man tjener lidt penge, siger han og uddyber, at han allerede i en vis udstrækning gør nytte og får noget til gengæld. De Gule Hjælpere i Tommerup få kilometer fra Broby er en frivillig, non-profit butik, der indsamler dagligvarer, som er tæt på udløbsdato. I butikken kan udsatte og økonomiske trængte familier fra Fyn handle to bæreposer med grønt, brød og kød for 25 kroner hver uge.
Per Hermansen afhenter kassérede dagligvarer i Aldi-butikker rundt omkring på Fyn og Langeland, og han nyder selv godt af de to ugentlige poser med mad, plus en ekstra pose for sin indsats med at samle varerne ind som en De Gule Hjælpere.
– Selv om min pung er tom, så er der altid mad i min fryser, siger Per Hermansen, der var godt i gang med at uddanne sig til web-integrator, da livet – og ryggen – fik et knæk.
Årskort til zoologisk have
En julehjælpspakke til en værdi af 1.500 kroner er, uanset Per Hermansens engagement i De Gule Hjælpere, forskellen på, om der bliver råd til at fejre jul i den lavloftede, tidligere landarbejderbolig klos op ad Brobygaard.
– Børnene skal være hos deres mor juleaften, hvor jeg er aktiv for De Gule Hjælpere, men så håber jeg, at jeg kan holde jul med dem 1. juledag.
Den stramme økonomi, som især udspringer af, at Per Hermansen brændte inde med to udlejningshuse for nogle år siden, har betydet, at der ikke er råd til gå til sport eller andre fritidsaktiviteter for børnene.
– Vi har heller aldrig været uden for Danmark. Vi glæder os til gengæld over, at vi har et årskort til zoologisk have i Odense, siger Per Hermansen, der ikke har haft betænkeligheder ved åbent at fortælle om sin vanskelige livssituation.
– Jeg er helt afklaret med det. Mænd er ofte meget stolte, men alle kan få det svært, og rigtige mænd græder også nogle gange.
Antallet af fattige børn i Danmark er nu oppe på 44.000, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det samme antal som i 2009, hvor de tidligere fattigdomsydelser stadig fandtes, og i en tid, hvor finanskrisen for alvor havde ramt det danske samfund.
Søg eller støt Julehjælp
Hvis du selv eller nogen du kender, har brug for julehjælp, så kan du søge her. Sidste år fik 9540 enlige forsørgere på offentlig ydelse en julehjælpspakken, der har en værdi af 1500 kr: Et gavekort til Rema, et gavekort til BR og et gavekort til Sportmaster. Der blev åbnet for ansøgninger i torsdags, og mere end 14000 enlige forsørgere har allerede søgt. Der er er frist på fredag d. 30. november.
Per har seks kroner til tant og fjas om måneden