Juletravlhed, eksamenslæsning, højt tempo på jobbet: Der er mange undskyldninger for at lade energidrikke supplere den daglige kost for at leve op til alle kravene. Men der er sundhedsmæssige omkostninger ved at lade energidrikke være en genvej til at kunne overkomme mere, skriver The American Heart Association.
»Mit budskab til studerende og sportsudøvere er helt klart. Undgå energidrikkene,« fortæller John Higgins, chefkardiolog ved Lyndon B. Johnson Hospital i Houston.
John Higgins var leder af et forsøg, der undersøgte, hvordan 44 sunde medicinstuderende i 20’erne reagerede på 0,7 liter energidrik. Konklusionen var, at efter halvanden time kunne de studerendes blodkar gennemsnitligt kun udvide sig halvt så meget som normalt.
»Hvis man er psykisk eller fysisk presset, skal arterierne netop kunne udvide sig for at blodet kan komme hurtigere frem til musklerne, hjertet og hjernen,« påpeger chefkardiologen.
Markedet for energidrikke er vokset støt i USA gennem de seneste 10 år. Og stadig flere tilføres vitaminer for at fremme salget. Men det ændrer ikke ved, at indholdet grundlæggende er usundt.
»Indholdet af sukker og koffein overstiger langt de daglige anbefalinger, nogle gange med en faktor 10 eller mere,« siger John Higgins.
Ifølge professor Milou-Daniel Drici, kardiolog ved universitetshospitalet i Nice, er der en yderligere risiko ved energidrikke. Det er hjertearytmi – det fænomen, at hjertet slår uregelmæssigt. Det skyldes, at koffein øger mængden af kalcium, der bliver udløst i hjertets celler, og derved forstyrrer den elektriske rytme samt hjertets evne til at trække sig sammen.
Ifølge en rapport fra DTU er salget af energidrikke i Danmark næsten tredoblet siden 2010, fra knap fire mio. liter til godt 11 mio. liter. Energidrikke kan ved et højt indtag give umiddelbare bivirkninger som søvnbesvær, hjertebanken og rastløshed.
Så farlige er energidrikke