Krise efter krise har påvirket milliarder af mennesker verden over de seneste år.
Usikre tider med blandt andet corona-krise og krigen i Ukraine har påvirket den globale udvikling i en sådan grad, at det har sat sig i FN’s årlige globale måling af menneskers helbred og levestandard.
Her er hele ni ud af ti lande er i 2021 gået tilbage på FN’s indeks over menneskelig udvikling (HDI), der blandt andet er baseret på landenes gennemsnitlig levealder, uddannelse og BNP.
Og for 40 procent af verdens lande er den negative tendens en gentagelse fra sidste år, hvilket ikke er sket, siden FN iværksatte målingen for 32 år siden.
Det skriver FN i en ny rapport.
‘Kollektiv lammelse’Ifølge FN er tilbagegangen resultatet af en række kriser, der har ramt verden i rap, herunder store sociale og økonomiske skift, krig, corona og klimaforandringer.
Det har samlet set slået den globale udvikling tilbage til niveauet i 2016, lyder den dystre melding.
Og ‘quick fixes’ er ikke løsningen, lyder det fra Achim Steiner, der er administrator for FN’s udviklingsprogram UNDP:’
Verden kæmper for at løse de overlappende kriser. Når det kommer til energikriser, kan vi se, at det er fristende at fokusere på quick fixes som tilskud tilskud til fossile brændsler. Men de midlertidige strategier forsinker de langsigtede, systematiske ændringer, der skal til’,
‘Vi er kollektivt lammet i forhold til at foretage de nødvendige ændringer’, udtaler han i en pressemeddelelse.
Danmark i toppenDet er Schweiz, der i 2021 lå øverst på FN’s indeksliste.
Herefter følger Norge, Island, Hong Kong og Australien, mens Danmark er nummer seks på listen.
I bunden ligger lande som Sydsudan, Chad og Niger.
Danmark er siden 1990’erne steget stødt i levestandard, men siden 2019 kan man altså også i et af verdens mest velhavende lande se en stagnering i fremgangen.
Rapporten kommer med en række løsningsforslag, men ifølge Achim Steiner skal der handles inden for et ‘snævert tidsrum’, hvis den skæve udvikling skal rettes op.
Ni ud af ti lande har oplevet en svækkelse i levestandard, advarer FN. Og for første gang går den globale udvikling den forkerte vej to år i træk